– Obiteljski centar obilježio Međunarodni dan obitelji

Ovogodišnji Dan obitelji bio je posvećen temi: obitelji i odgovor na klimatske promjene (13. cilj Agende 2030. za održivi razvoj). Obilježavanjem Dana obitelji svake godine u svibnju želi se naglasiti važnost koju međunarodna zajednica pridaje obiteljskom životu i obitelji kao temeljnoj zajednici u društvu.

CZSS Gospić Podružnica Obiteljski centar pridružio se obilježavanju Dana obitelji organiziravši brojne aktivnosti od subote, 11. svibnja do petka, 17. svibnja.

U subotu je u prostoru Župnog Ureda Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije održano predavanje za polaznice i polaznike zaručničkog tečaja pod nazivom: „Priprema za brak“. Predavanje je održao Drago Babić, kojim je nastojalo ukazati polaznicima na sve neophodne pravne i administrativne radnje koje moraju poduzeti kako bi mogli obaviti vjenčanje u crkvi, ali ih i upoznati s najpraktičnijim odredbama Obiteljskog Zakona i kanonskog prava. Naglasak je dan na ulogu matičara, te isto tako i na odredbe o pravima i obvezama u braku.

U srijedu je organiziran posjet učenika 3a razreda Osnovne škole S. S. Kranjčevića Reciklažnom dvorištu u Senju. Voditeljice aktivnosti bile su predstojnica Podružnice, Suzana Svetić i učiteljica Melita Marenić. Dočekao ih je djelatnik Reciklažnog dvorišta, gsp. Dražen Bilen. Proveo ih je i objasnio postupak razdvajanja otpada, objasnio rad svakog pojedinog uređaja. Djeci je prikazan i postupak prešanja kartonskih kutija, a imala su i prigodu vidjeti kako izgleda procedura razdvajanja otpada po dolasku jednog sumještanina, što ih je posebno razveselilo. Puni dojmova nastavili su druženje u Obiteljskom centru, u radionici izrade nakita od recikliranog materijala, koju je vodila predstojnica Suzana Svetić, uz sudjelovanje razrednice Melite Marenić i administratorice Mirjane Devčić. Djeca su na radionici naučila razlikovati smeće od otpada, a izrađeni nakit biti će izložen na Smotri učeničkih zadruga Ličko-senjske županije, čiji je domaćin upravo Grad Senj i Učenička zadruga „Sinjal“ iz Senja s voditeljicom Melitom Marenić, a koja će se održati u utorak, 28. svibnja. Nakon ove radionice održana je i radionica za djecu predškolskog uzrasta Dječjeg vrtića Travica na temu „Obitelj u očuvanju planeta“ koju je vodio Danko Butorac. Osim što se razgovaralo o načinima kako očuvati biljni i životinjski svijet od zagađenja, djeca su se imala prigodu i igrati.

U isto vrijeme u Otočcu, u Osnovnoj školi Zrinskih i Frankopana održane su četiri radionice za druge i četvrte razrede u okviru programa „Abeceda prava“. Voditelj radionica bio je Drago Babić, a sadržaj je bio tematski povezan uz ovogodišnju temu za Dan obitelji.

Danas je organiziran doček za četvero učenika Područne škole u Vratniku i dvije učiteljice. Učenici su se upoznali s djelatnicima Obiteljskog centra, predstavljen im je rad i ostale aktivnosti koje Obiteljski centar provodi. Za kraj, a nakon igre podijeljena im je brošura o dječjim pravima koju su izradila sama djeca.

Back to top